8. SINIF / LGS HAZIRLIK PROGRAMI
4 – 5 kişilik butik sınıflarda bilgiyi öğrenciye aktarırken öğrencinin çalışmalarını yakından ve günü gününe takip eden, potansiyellerini ve kapasitelerini doğru şekilde kullanmalarına destek olan, bütüncül bir yaklaşım sunan LGS’ye hazırlık programı…
Sınav Hazırlığında Bütüncül Yaklaşım
Merkezi sınavların ilki olan ve telafisi olmayan Lise Giriş Sınavı, öğrencilerin sahip olduğu bilgileri, zamanı ve duygularını yönetebilme becerilerini ölçer. Dolayısıyla bu maraton sonunda çocukların başarılı olmaları sadece sınavı kazanmalarına değil hazırlık sürecini zihinsel, bedensel ve duygusal olarak doğru biçimde geçirmelerine de bağlıdır. Bu da sınava hazırlanma aşamasında bütüncül bir yaklaşım benimsemiş olmayı gerektirir. Çünkü “başarı” bütüncül değilse sürdürülebilir de değildir.
Başarının bütüncül olması ne demek?
Sınava hazırlanmak sadece zihinsel değil bedensel ve duygusal da bir süreçtir. Biz de her çocuğun beden, zihin ve duygulardan oluştuğunu kabul ederek bütüncül bir yaklaşımla hareket ediyoruz.
Nasıl?
Sınava hazırlarken öğrencilerimizi bir yandan bilgi ile buluşturuyor diğer yandan bir bütün olarak kucaklıyoruz; onların her dönemdeki bedensel ve duygusal ihtiyaçlarını bilerek programları oluşturuyoruz. Özellikle, duygu – davranış – düşünce sarmalının bu uzun yolculukta ahenkle yönetilmesi gerektiğinin farkındayız. Bazen davranışı, bazen duyguyu, kimi zaman da düşünceyi değiştirerek sürecin hem öğrenci hem de veli için konforlu geçmesini sağlıyoruz.
Bu doğrultuda, uzun ve yorucu bir süreç olan sınava hazırlık boyunca,
*Öğrencinin çalışma davranışı ve duygusal durumunun yakın takibine öncelik veriyoruz.
*Öğretmenin, öğrencinin dersi nasıl dinlediğini, kâğıdı ve kalemi nasıl kullandığını, derse ve soruya kişisel yaklaşımını anlayıp gerektiğinde müdahale edebilecek yakınlıkta olmasını önemsiyoruz.
* Merkezi sınavlara hazırlık, aile, kurum ve öğrencinin çok yakın diyalogda olması ile verimli bir sonuca ulaşabildiğinden veliler ile hemen her gün iletişime geçiyoruz.
Bu süreçte veliler ile iş birliği yapmayı önemsiyoruz. Edim’in tecrübesi ve sizin iş birliğinizle çocuğunuzun mutluluğunu öncelik alarak başarı sağlamayı amaçlıyoruz.
Dersler ve sınava hazırlık süreci nasıl işler?
Haziran ayında kamp ile başlayan süreç 15 Ağustos’ta yeni dönemin başlaması ile yoğun temposuna kavuşur. Öğrenci ile yapılan çalışmaların ilk adımı, kampa katılsın ya da katılmasın şu değerlendirmelerden oluşur:
- Öğrencinin çalışma davranışları analizi
- Hedef ve kaygı seviyesi kontrolü
*Öğrencilerin hem çalışma davranışlarını hem de duygusal durumlarını yakından takip ettiğimiz için LGS hazırlık çalışmaları, özel dersin küçük gruplarda yapılması prensibine dayanır.
*Ders süresi ve içerikler öğrenmenin hızlı ve akılda kalması gözetilerek planlanır. Her öğrencinin derse aktif katılımı esastır.
* Dersler, öğretmenlerin kendi kaynakları ve çoğaltıp öğrencilere dağıttıkları sorular ile yapılır.
* Öğrencinin gelişimine göre sınıf değiştirmesi söz konusu olabilir. Başladığı noktadan hızla yukarı çıkan bir öğrenci veya başladığı noktada direnç gösteren öğrenci için grup değişikliği yapılır.
Dersler:
DERS | PROGRAM | SÜRE |
TÜRKÇE | HER HAFTA | 120 DK |
MATEMATİK | HER HAFTA | 120 DK |
FEN BİLGİSİ | HER HAFTA | 120 DK |
İNKLAP | HER HAFTA | 120 DK |
DİN | YILDA 4 DERS | 120 DK |
İNGİLİZCE | ÖZEL DERS | 120 DK |
Ödev Sistemi:
Ödev verdiğimiz ve ödevleri takip ettiğimiz bir sistemimiz vardır. Ödevler iki şekilde verilir:
- Öğretmenlerin derste verdiği ödevler
- Haftalık deneme sınavı değerlendirmesi sonucu mentor öğretmenin verdiği sarmal, yani eski yeni konulardan karışık konu ve soru çözümlerini içeren ödevler
Ödevler piyasadaki yayınlardan seçilir. Her ders için yıl içinde en az 3 ila 5 soru bankası bitirilmesi gözetilir.
Etüt Sistemi:
Grup ve birebir olmak üzere iki tür etüt yapılabilir:
- İhtiyaçlar doğrultusunda, öğretmenlerin yönlendirmesi ile yapılan grup etütleri
- Öğrencilerin talebi ile belirlenen birebir etütler
Etüt sayısının bir sınırı yoktur.
Kişiye Özel Soru Bankası:
Yılda iki adet, kişiye özel soru bankası basılır. Dönem boyunca yapılan denemelerin analizlerinden oluşan soru bankaları öğrencilerin güçlendirmesi gereken konulardan ve en kaliteli yayınların soru havuzlarından seçilmiş soruları içerir.
Soru bankalarının çözülmesi gün gün takip edilir. Soruları çözerken herhangi bir konu ya da soruda desteğe ihtiyacı olan öğrenci için birebir etüt yazılır.
Haftalık Deneme Sınavı:
Her hafta uygulanan deneme sınavları çeşitli sınava uyumlu yayınların olduğu bir havuzdan oluşturulur. Sınavlar orta ve orta üstü düzey olarak hazırlanır.
Mentorlük:
LGS hazırlık öğrencileri bir mentor öğretmene bağlıdır. Mentor öğretmenler, akademik ve duygusal takipten sorumludur. Her gün yazışarak veya telefonda konuşarak, haftada bir gün de yüz yüze görüşerek öğrenci ile sürekli iletişimde kalırlar.
Genel Değerlendirme:
Genel değerlendirme toplantıları birebir yapılır. Ayda bir yapılan görüşmelere, aile, öğrenci ve kurum kurucusu katılır. Geçen bir ay değerlendirilir ve öneriler konuşulur.
Sınıf Kontenjanı: 4 – 5 kişi ile sınırlıdır.
Ders Süresi: Dersler blok olarak 120 dk boyunca yapılır. İki oturumun arasında 10-15 dk ara verilir.
Ders Günleri: Yıl boyunca ders günleri haftada üç ya da dört gündür. Dersler ve etütler bu günler içinde planlanır.
Edim’de yıl başında öğrenci ve velisi ile bağlayıcı bir sözleşme yapılmaz. Bu öğrencinin de kurumun da beklentilerinin karşılanmaması halinde her iki tarafa ilişkiyi bitirmek veya farklı bir çalışma yöntemine yönelebilmek açısından rahatlık sağlar.